گزارشی از تاثیر احداث پایانههای تخصصی بر صادرات محصولات معدنی
پایانههای مرزی راه صادرات سیمان را هموار میکند
به گزارش ماین نیوز، در واقع صادرکنندگان سیمان معتقدند آنچه در شرایط کنونی بر رکود صادرات سیمان دامن میزند افزایش هزینههایی است که در نتیجه بارگیریهای متعدد و نبود سیستم نرخ جامع بر این صنعت تحمیل میشود و این افزایش هزینهها به همراه وضعیت سیاسی نه چندان مناسب کشور عراق به عنوان مهمترین بازار صادراتی سیمان باعث شده تا در شرایط کنونی صادرات بیش از ۱۰میلیون تنی سیمان نیز به این کشور از صرفه اقتصادی مناسبی برخوردار نباشد. از این رو سیمانیها به فکر راهچاره افتادهاند و در آخرین تصمیمگیری خود از احداث پایانههای صادراتی سیمان خبر دادهاند. پایانههایی که قرار است با مدیریت و نظارت خود سیمانیها وظیفه حملونقل محصولات را نیز برعهده گرفته تا این صنعت حداقل در صادرات به کشور عراق با چالشهایی همچون نبود نرخ جامع و کمبود ناوگان مواجه نباشد.
دبیر انجمن سیمان درباره راهاندازی پایانه صادراتی سیمان میگوید: یکی از راهکارهایی که میتواند سودآوری صادرات سیمان را با صرفه اقتصادی همراه کند راهاندازی پایانه صادراتی برای این محصول است، چراکه درحالحاضر به دلیل بالا بودن هزینه حمل این محصول و مشکلاتی که در صادرات آن وجود دارد صرفه اقتصادی صادرات سیمان با کاهش روبهرو شده است.
عبدالرضا شیخان معتقد است که برای افزایش صادرات سیمان و سودآوری حاصل از این محصول راهکارهایی وجود دارد که از جمله مهمترین آنها میتوان ارائه تسهیلات و اختصاص دادن جایزه صادراتی به فعالان این حوزه را نام برد.
ایجاد پایانه در نقاط مشترک مرزی
وی در ادامه با بیان اینکه راهاندازی پایانه صادراتی در نقاط مشخصی انجام خواهد شد، افزود: با توجه به اینکه بیشترین صادرات سیمان به کشور عراق است از این رو قصد داریم تا با کمک دولت و شرکت توسعه صادرات که شرکتی مستقل از انجمن بوده و سهامداران آن را شرکتهای سیمانی تشکیل میدهد نسبت به راهاندازی پایانه صادراتی در چند نقطه که مرز مشترک ایران و عراق است، اقدام کنیم.
شیخان به مزیتهای این پروژه اشاره کرد و افزود: یکی از مشکلاتی که هماکنون در جابهجایی و صادرات سیمان وجود دارد تاخیرها و بارگیریهای چندباره بوده و همین امر هزینههای اضافی را برای صادرکنندگان در پی داشته و در نتیجه کاهش سود صادراتی را شاهد بودیم.
صادرات ۱۰میلیون تنی سیمان به عراق
دبیر انجمن سیمان در ادامه با بیان اینکه عراق بزرگترین بازار صادراتی سیمان به شمار میآید، افزود: ایران در طول سال رقمی افزون بر ۱۰ میلیون تن سیمان به عراق صادر میکند. به همین دلیل با توجه به بالا بودن میزان صادرات به این کشور تصمیم گرفته شد تا با ایجاد پایانه در نقاطی که مرز مشترک ایران و عراق است زمینه را برای تسهیل در امور صادراتی و کاهش هزینه جابه جایی فراهم کرد.
وی خاطرنشان کرد: بنابراین راهاندازی این پایانه میتواند افزایش سهم و نرخ صادراتی را به دنبال داشته باشد. همچنین از موارد مهم دیگری که میتوان به آن اشاره کرد حفظ بازار صادراتی سیمان است. در واقع منافع اقتصادی که به دنبال راهاندازی این پایانه وجود دارد میتواند موجبات حفظ ارزش بازار از یک سو و بهبود قیمت کالاهای صادراتی را از سوی دیگر فراهم کند. همچنین کاهش توقف کامیونهای حامل بار که کاهش هزینهها را به دنبال خواهد داشت باعث افزایش سود برای تولیدکنندگان شده و به نوعی تشویق برای تولیدکنندگان و صادرکنندگان این محصول محسوب میشود تا به این ترتیب زمینه را برای خروج از رکود بازار داخلی فراهم کند.
شیخان با اشاره به اینکه محصولات صادراتی به ریال فروخته میشوند، گفت: درحالحاضر فروش سیمان در بازار داخلی با نرخ تعیین شده از سوی انجمن سیمان انجام میشود اما به دلیل فعال نبودن سیستم بانکی در عراق که امکان انتقال دلار وجود ندارد معاملات به صورت ریالی انجام میشود.
بکارگیری روشهای جدید صادراتی
وی افزود: اقداماتی از سوی انجمن تولیدکنندگان سیمان برای تسهیل در امور صادراتی انجام شده است به این ترتیب که پروتکلهایی از سوی وزارتخانههای مرتبط با کشورهای همسایه برای جابهجایی محصول صادراتی و انتقال پول امضا شود. همچنین روشهای لازم برای بهبود در معاملات برای ایجاد ارتباط مستقیم بین تولیدکنندگان سیمان ایران و خریداران خارجی ارائه شود.
دبیر انجمن سیمان در ادامه با بیان اینکه ایران سالانه رقم قابل توجهی از این محصول را تولید میکند، گفت: توانایی بالای تولیدکنندگان سیمان در کشور از جمله موارد مهمی است که میتوان به آن اشاره کرد. از اینرو میتوان با تقویت بازار داخلی علاوه بر تامین نیاز کشور زمینه صادرات را به کشورهای بیشتری فراهم کرده و سود اقتصادی برای این محصول به ارمغان آورد. همچنین میزان صادرات این محصول برای سال آینده رقمی افزون بر ۲۰ میلیون تن پیشبینی شده است. این درحالی است که سیمان صادراتی با نرخ مصوبی که ازسوی انجمن برای فروش در داخل کشور تعیین شده به دیگر کشورها همچون عراق صادر میشود اما میتوان با بهبود شرایط حاکم بر بازار صادراتی زمینه را برای افزایش نرخ سیمان صادراتی فراهم کرد.
پایانههای تخصصی نیاز سیستم حملونقل
در حالی دبیر انجمن سیمان از احداث پایانههای صادراتی برای سیمان خبر میدهد که کارشناسان این حوزه معتقدند ایجاد سیستم حملونقل در صنایع مختلف در صورت استفاده از تجهیزات و ناوگان تخصصی میتواند زمینهساز افزایش صادرات و ایجاد بازارهای جدید شود. سیده فاطمه مقیمی، نایب رییس کمیسیون حملونقل اتاق بازرگانی در این باره میگوید: راهاندازی پایانههای تخصصی حملونقل میتواند به افزایش روند صادراتی محصولات به ویژه محصولات معدنی منجر شود. وی افزود: پایانههای صادراتی تخصصی که از سوی انجمنها و تشکلهای مربوط ایجاد میشود در واقع پایگاهی برای انبار محصولات است که از آن به عنوان بنادر خشک در حملونقل نام برده میشود. وی ادامه داد: این پایانهها میتوانند هم وظیفه توزیع و انتقال محصول در داخل کشور را انجام دهند و هم وظیفه صادرات را با آگاهی از شرایط بازار هدف برعهده بگیرند.
مقیمی معتقد است: این پایانهها در صورتی میتوانند مفید واقع شوند که از تجهیزات تخصصی در حملونقل استفاده کنند. به عنوان مثال در بخش سیمان لازم است از کامیون و ماشینآلاتی استفاده شود که فقط برای این موضوع طراحی شده و قادرند حجم بیشتری را در هر بارگیری انتقال دهند.
وی در ادامه به توسعه بازارهای صادراتی با استفاده از پایانههای تخصصی اشاره کرد و گفت: درحالحاضر بیشترین سهم صادرات سیمان به کشور عراق انجام میگیرد و این پایانه نیز وظیفه انتقال سیمان صادراتی به عراق را برعهده خواهد داشت. این در حالی است که احداث پایانههای مشابه در دیگر مناطق کشور امکان افزایش صادرات را به سایر کشورهای منطقه همچون افغانستان نیز فراهم خواهد کرد که این موضوع به رونق و توسعه صنعت سیمان منجر خواهد شد.
وی با تاکید بر اینکه احداث این پایانهها به نفع سیستم حملونقل خواهد بود، افزود: با توجه به افزایش تعداد کامیونهای ناوگان حملونقل و در نتیجه احداث پایانههای تخصصی صادراتی، افزایش سرعت جابهجایی از مزایای تشکیل این پایانهها خواهد بود.