در صورتیکه از سرمایه گذاران نیمه حرفهای و میانسال سوال کنیم که به عنوان سرمایه گذار در سنین 20 سالگی خود چه کردهاند، مسلماٌ جواب بسیاری از آنها این خواهد بود:"کار خاصی نکردهام". دلیل این موضوع چیزی جز درک و نگرش متفاوت افراد در سنین جوانی نخواهد بود. در این سنین معمولاٌ افراد شدیداٌ به دنبال رفع نیازها و خواستههای مادی خود هستند و بالطبع بیشتر به کسب ثروت در زمان حال فکر میکنند، مضافاٌ بر اینکه در این سنین، تصور زندگی ابدی در غالب افراد وجود دارد. اکثر بیست و چند سالهها در مورد مخارج زندگی آینده و دوران بازنشستگی برنامه و تصور خاصی ندارند. خوشبختانه، در حال حاضر راههایی برای کسب سریع درآمد همزمان با پس انداز برای مخارج محتمل آینده وجود دارد.
پس از وقوع حباب دات کام (Dotcom Bubble) شرایط اقتصادی به شدت پر نوسان شده است. در هنگام پایین بودن نرخ بهره بانکی، هزینه استقراض پایین بوده که به افزایش بدهی منجر میشود. پایین بودن هزینه استقراض با توجه به عدم تقاضا برای اکثر صنایع به دلیل عدم رشد کافی درآمدها، پایدار نخواهد بود. در این شرایط منابعی که میبایست به رشد شرکتها اختصاص یابد صرف بازپرداخت بدهیها شده و در نتیجه نرخ بهره افزایش یافته و منجر به افزایش هزینه استقراض میگردد و این چرخه ناردست ادامه خواهد یافت. این موضوع، احتمال افت 50 درصدی ارزش سهام را در پی خواهد داشت. در چنین شرایطی بیشتر مشاوران و اقتصاددانان به نگه داشتن سهام توصیه میکنند ولی جبران 50 درصد افت ارزش یک سبد سهام ممکن است سالها به طول انجامد.
به نظر ترسناک میآید؟ نکته همین جاست. این موضوع باید شما را کمی نگران کند. به اعتقاد من جلوگیری از فاجعه به مراتب مهمتر از افزایش احتمال موفقیت است. بازار سهام ممکن است زمانی صعودی باشد ولی مطمئناٌ این افزایش دائمی نخواهد بود.
هر سهمی را نخرید
این موضوع به این معنا نیست که شما از خرید و فروش سهام اجتناب کنید. مهم این است که در شرایط رکود اقتصادی برای انتخاب سهم باید وسواس زیادی به خرج دهید. خرید سهامی که به شدت با جریان بازار همسو هستند به هیچ عنوان توصیه نمیشود. به جای آن، در شرکتهایی سرمایه گذاری کنید که به لحاظ تکنولوژی پیشرو هستند. سهام این شرکتها حتی در شرایط کساد بازار هم میتوانند سود ده باشند.
نمونههایی از این قبیل شرکتها در بازار ایالات متحده عبارتند از: اپل، نت فلیکس و تسلا موتورز. گذشته از بررسی تک سهمها در بازار، دو صنعتی که در آینده پتانسیل بسیار بالایی برای رشد و سودآوری دارند امنیت سایبری و انرژیهای جایگزین خواهند بود.
در صورتیکه تمایل به سرمایه گذاری در شرکتهای با سرمایه اندک به امید یافتن یک اپل یا نت فلیکس دیگر در بازار هستید قویاٌ پیشنهاد میشود که خرید این سهام را به صورت پلهای انجام دهید. این عمل سبب کاهش ریسک شده و به افزایش بازدهی خواهد انجامید زیرا در قیمتهای پایینتر، مقادیر بیشتری از سهم مورد نظر را خریدهاید.
روش دیگر افزایش ثروت در بلند مدت، سهامداری و سرمایه گذاری مجدد سود نقدی سهام در سهام شرکتهایی است که سرمایه نسبتاٌ زیادی دارند و معمولاٌ سود ثابت بالایی پرداخت کرده و در مقابل نوسانات منفی بازار مقاومترند. این استراتژی اثبات شده به شما اجازه میدهد با سرمایه گذاری مجدد سود سهام خود در همان سهم، در روز بازگشایی سهم بعد از تقسیم سود، دارایی خود را افزایش دهید.
هنرمندانه دارایی خود را تقسیم بندی کنید
پس از ترس اولیه، احتمالاٌ این سوال را از خود بپرسید که چرا از اطلاعاتی استفاده میکنیم که به کار بردنشان در تحلیل بازار در سالهای اخیر منجر به شکست در معاملات شده است. بر اساس تجربه، هیچ سرمایه گذاری را به جز سرمایه گذاری در بازار و مسکن نمیتوان یافت که نرخ رشدی سریعتر از نرخ تورم داشته باشند. تنها نکته قابل تأمل، دقت در انتخاب سهام درست است.
مرحله بعد هنر شما در تخصیص سرمایه بین این بازارها و ابزاریهای مختلف میباشد. اغلب مشاوران شما را به تحمل ریسک بیشتر در سنین پائینتر ترغیب می کنند که این موضوع تا حدودی میتواند درست باشد ولی نه به آن معنی که تمام سرمایه خود را در سهام شرکتهایی با سرمایه کم سرمایه گذاری کنید. در این صورت میتوان درصد بیشتری از سرمایه خود را با توجه به هزینه های جاری زندگی و اهداف آینده خود در معرض ریسک قرار دهید. این درصد برای بیشتر سهامداران 5 در صد دارایی است ولی برای افراد زیر 30 سال و با توجه به درجه ریسک پذیری آنها ممکن است تا 10 درصد از دارائی فرد به سهام پر ریسک اختصاص یابد. مسلماٌ در این حالت بازده بالقوه هم بالاتر خواهد بود اما در صورت سرمایه گذاری نادرست و وقوع ضرر، با توجه به شرایط سنی فرد زمان زیادی برای جبران وجود خواهد داشت. همانطور که پیشتر نیز گفته شد، خرید سهم به صورت پلهای میتواند بسیار موثر باشد. همچنین میتوانید مقداری از درآمد خود را در اوراق با درآمد ثابت (اوراق مشارکت) سرمایه گذاری کنید که این امر در سنین جوانی لزوم چندانی ندارد.
خرید اعتباری گزینهای است که صرفاٌ در مورد افراد بسیار ریسک پذیر توصیه میشود. سود حاصل از خرید اعتباری چندین برابر خواهد بود ولی همیشه در نظر داشته باشیم که زیان حاصله از این طریق بسیار بالاست. معمولاٌ افراد زیر 30 سال تجربه کافی را در استفاده از اعتبار ندارند و ریسک واقعی زمانی اتفاق میافتد که حاضر به قبول این موضوع نیستند. در صورت پیش بینی نادرست از آینده سهام، به احتمال فراوان فرد در وضعیت فراخوانی اعتبار یا مارجین کال قرار گرفته و در این صورت مجبور به واریز وجه و یا فروش درصدی از سهام خود خواهد بود. یکی از مشکلات عمده خرید از طریق اعتبار، محدودیت زمانی است. بدین معنی که زمان شما برای بدهکار بودن محدود بوده و در زمان معینی مجبور به بازپرداخت بدهی هستید. بد شانسی زمانی بیشتر میشود که قیمت سهام بر خلاف پیشبینی شما حرکت کند. در این حالت، در صورت مارجین کال شدن ممکن است با ضرر مجبور به خروج از سهم شوید در حالیکه با خرید نقدی برای همیشه میتوانید مالک سهم باشید.
صندوقهای سرمایه گذاری مشترک اعتباری
صندوقهای اعتباری برای اغلب سهامداران بسیار جذاب هستند. چرا که نه؟ سود شما ممکن است با سرمایه گذاری در ETF ها تا سه برابر افزایش یابد. حتی گاهی اوقات سرمایه گذاری در این صندوقها در شرایط خوب اقتصادی بازدهی بالایی را در زمانی کوتاه نصیب سرمایهگذاران خواهد کرد.
مشکل عمده این صندوقها هزینه های بالا استفاده از آنهاست. در کنار سود بالا، هزینه کارمزد بالا هم میتواند منجر به تشدید زیان احتمالی سرمایه گذار شود. دقت کنید که بازدهی سه برابری صندوقها قبل از محاسبه هزینه های کارمزد است. صندوقهای سرمایه گذاری مشترک اعتباری بیشتر برای مشتریان با تجربه و افرادی که درک بالایی از آینده بازار، شاخص، کالا و یا ارز دارند کاربرد داشته و منجر به سود آوری بالا میشود.
سایر بایدهای سرمایه گذاری
یکی از بهترین سرمایه گذاریهایی که میتوانید انجام دهید "تحصیلات دانشگاهی" است. اگر در سنین 20 سالگی هستید و هنوز به دانشگاه نرفته اید شاید خیلی موافق این مطلب نباشید که تحصیلات دانشگاهی تولید ارزش خواهد کرد. به خاطر داشته باشید که در دانشگاه در کنار تحصیل میتوانید کسب درآمد نیز داشته باشید. تحصیلات دانشگاهی در پیشرفت شغلی شما نیز بسیار موثرند علی الخصوص در دوران فعلی که تقاضا برای کارمندان متخصص، بیشتر از قبل شده است.
از همین حالا پس انداز کردن برای دوران بازنشستگی را شروع کنید.
یکی دیگر از سادهترین رازهای موثر و بدون ریسک برای ثروت اندوزی موثر، پس انداز کردن مقدار 10% از حقوق ماهیانه است. قبل از هر خرج دیگری از قبیل بیمه، خدمات و ... 10 درصد پرداختی خودتان را انجام دهید. اگر این کار را به طور مداوم انجام دهید، دارایی شما با نرخ خیره کنندهای رشد خواهد کرد.
سخن پایانی
در شرایط عدم ثبات اقتصاد بهتر است از روش پلهای برای خرید سهام همراه با تخصیص بخش عمدهای از سرمایه خود برای خرید سهام شرکتهای با سرمایه بالا و سهام شرکتهایی که ریسک سیستماتیک منفی دارند و تخصیص 10 درصد از سرمایه به سهام با سرمایه پایین استفاده کرد. با این روش شما به طرز شگفت آوری ریسک سرمایه گذاری خود را کاهش داده در حالیکه ممکن است سود بالقوه دلچسبی در بلند مدت به دست آورید. از خرید اعتباری و سرمایه گذاری در صندوقهای سرمایه گذاری اعتباری مشترک خودداری کنید. از همین حالا به فکر پس انداز برای زندگی خود باشید. و نکته آخر اینکه همواره 10 درصد از درآمد ماهیانه خود را برای خودتان پس انداز کنید.
منبع:www.investopedia.com
http://www.investopedia.com/articles/personal-finance/050815/investing-tutorial-20somethings.asp